PepsiCo zapewni dostęp do czystej wody 6 milionom ludzi!

150x110

Dzięki współpracy Fundacji PepsiCo z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia oraz czołowymi organizacjami pozarządowymi firma PepsiCo do 2015 roku umożliwi dostęp do wody pitnej aż sześciu milionom ludzi.  

Nowy Jork, 28 Marca, 2013 – Firma PepsiCo, Inc. z sukcesem zrealizowała projekt zakładający zapewnienie dostępu do wody pitnej trzem milionom ludzi w krajach rozwijających się. Firma ogłosiła, że jej kolejnym celem będzie zagwarantowanie dostępu do wody pitnej kolejnym trzem milionom osób do końca 2015 roku, a tym samym podwojenie początkowych założeń. Będzie to możliwe dzięki współpracy firmy i jej fundacji z organizacjami zajmującymi się problematyką niedoboru zasobów wodnych oraz za pomocą inicjatyw, obejmujących oszczędzanie i dystrybucję wody, skierowanych do ubogich społeczności w Chinach, Indiach, Mali,  a także w Brazylii i Kolumbii oraz w innych państwach Ameryki Łacińskiej.

Sukces firmy PepsiCo w upowszechnianiu dostępu do wody pitnej został zrealizowany w oparciu o strategię „Performance with Purpose”, która wyraża cel firmy jakim jest zrównoważony rozwój, towarzyszący procesowi dostarczania konsumentom na całym świecie szerokiego wachlarza wysokiej jakości artykułów spożywczych i napojów. Ważnym elementem  funkcjonowania przedsiębiorstwa jest opracowywanie innowacyjnych sposobów minimalizowania wpływu PepsiCo na środowisko naturalne, obniżanie kosztów firmy przez oszczędzanie energii i wody oraz redukcję ilości opakowań. Jednocześnie firma w swoich działaniach wspiera inicjatywy ważne dla lokalnych społeczności. 

Podczas konferencji „State of the Planet”, Fundacja PepsiCo zadeklarowała dalszą współpracę z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia. Udaną kooperację między tymi instytucjami przy projektach związanych z wodą zapoczątkował grant udzielony przez Fundację PepsiCo w wysokości 6 milionów dolarów przeznaczony na budowę Columbia Water Center.Podczas konferencji „State of the Planet”, Fundacja PepsiCo zadeklarowała dalszą współpracę z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia. Udaną kooperację między tymi instytucjami przy projektach związanych z wodą zapoczątkował grant udzielony przez Fundację PepsiCo w wysokości 6 milionów dolarów przeznaczony na budowę Columbia Water Center.Podczas konferencji „State of the Planet”, Fundacja PepsiCo zadeklarowała dalszą współpracę z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia. Udaną kooperację między tymi instytucjami przy projektach związanych z wodą zapoczątkował grant udzielony przez Fundację PepsiCo w wysokości 6 milionów dolarów przeznaczony na budowę Columbia Water Center.Podczas konferencji „State of the Planet”, Fundacja PepsiCo zadeklarowała dalszą współpracę z Instytutem Ziemi Uniwersytetu Columbia. Udaną kooperację między tymi instytucjami przy projektach związanych z wodą zapoczątkował grant udzielony przez Fundację PepsiCo w wysokości 6 milionów dolarów przeznaczony na budowę Columbia Water Center.

„W ostatnich latach dokonaliśmy ogromnego postępu w działaniach na rzecz zrównoważonego rozwoju opartego na współpracy firmy i społeczności w których działamy” - powiedziała Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor Generalna PepsiCo. „Kompleksowe podejście do kwestii zarządzania zasobami wodnymi umożliwia PepsiCo odgrywanie pozytywnej roli w zwalczaniu niedoboru wody, jednocześnie podnosząc wydajność działań biznesowych firmy” - dodała Nooyi. - powiedziała Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor Generalna PepsiCo. „Kompleksowe podejście do kwestii zarządzania zasobami wodnymi umożliwia PepsiCo odgrywanie pozytywnej roli w zwalczaniu niedoboru wody, jednocześnie podnosząc wydajność działań biznesowych firmy” - dodała Nooyi. - powiedziała Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor Generalna PepsiCo. „Kompleksowe podejście do kwestii zarządzania zasobami wodnymi umożliwia PepsiCo odgrywanie pozytywnej roli w zwalczaniu niedoboru wody, jednocześnie podnosząc wydajność działań biznesowych firmy” - dodała Nooyi. - powiedziała Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor Generalna PepsiCo. „Kompleksowe podejście do kwestii zarządzania zasobami wodnymi umożliwia PepsiCo odgrywanie pozytywnej roli w zwalczaniu niedoboru wody, jednocześnie podnosząc wydajność działań biznesowych firmy” - dodała Nooyi.

„Dzięki wsparciu ze strony Fundacji PepsiCo, Columbia Water Center pomaga w rozwiązywaniu największych wyzwań związanych z wodą” - powiedział Jeffrey Sachs, Dyrektor Instytutu Ziemi na Uniwersytecie Columbia. „Woda ma kluczowe znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu człowieka, podczas gdy problem jej niedoboru nabiera coraz większego znaczenia w kontekście zmian klimatycznych, urbanizacji i wzrostu populacji. Columbia Water Center korzysta z wiedzy naukowej i najnowszych technologii w celu opracowania procedur ochrony wód gruntowych na potrzeby rolnictwa, radzenia sobie z ekstremalnymi powodziami, jak również promowania idei oszczędzania wody i energii. Jesteśmy dumni ze współpracy z PepsiCo zmierzającej do podjęcia wysiłków wobec wyzwań związanych z gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz kwestią zrównoważonego rozwoju” – zaznaczył Sachs. - powiedział Jeffrey Sachs, Dyrektor Instytutu Ziemi na Uniwersytecie Columbia. „Woda ma kluczowe znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu człowieka, podczas gdy problem jej niedoboru nabiera coraz większego znaczenia w kontekście zmian klimatycznych, urbanizacji i wzrostu populacji. Columbia Water Center korzysta z wiedzy naukowej i najnowszych technologii w celu opracowania procedur ochrony wód gruntowych na potrzeby rolnictwa, radzenia sobie z ekstremalnymi powodziami, jak również promowania idei oszczędzania wody i energii. Jesteśmy dumni ze współpracy z PepsiCo zmierzającej do podjęcia wysiłków wobec wyzwań związanych z gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz kwestią zrównoważonego rozwoju” – zaznaczył Sachs.„Dzięki wsparciu ze strony Fundacji PepsiCo, Columbia Water Center pomaga w rozwiązywaniu największych wyzwań związanych z wodą” - powiedział Jeffrey Sachs, Dyrektor Instytutu Ziemi na Uniwersytecie Columbia. „Woda ma kluczowe znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu człowieka, podczas gdy problem jej niedoboru nabiera coraz większego znaczenia w kontekście zmian klimatycznych, urbanizacji i wzrostu populacji. Columbia Water Center korzysta z wiedzy naukowej i najnowszych technologii w celu opracowania procedur ochrony wód gruntowych na potrzeby rolnictwa, radzenia sobie z ekstremalnymi powodziami, jak również promowania idei oszczędzania wody i energii. Jesteśmy dumni ze współpracy z PepsiCo zmierzającej do podjęcia wysiłków wobec wyzwań związanych z gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz kwestią zrównoważonego rozwoju” – zaznaczył Sachs. - powiedział Jeffrey Sachs, Dyrektor Instytutu Ziemi na Uniwersytecie Columbia. „Woda ma kluczowe znaczenie dla rozwoju gospodarczego i dobrobytu człowieka, podczas gdy problem jej niedoboru nabiera coraz większego znaczenia w kontekście zmian klimatycznych, urbanizacji i wzrostu populacji. Columbia Water Center korzysta z wiedzy naukowej i najnowszych technologii w celu opracowania procedur ochrony wód gruntowych na potrzeby rolnictwa, radzenia sobie z ekstremalnymi powodziami, jak również promowania idei oszczędzania wody i energii. Jesteśmy dumni ze współpracy z PepsiCo zmierzającej do podjęcia wysiłków wobec wyzwań związanych z gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz kwestią zrównoważonego rozwoju” – zaznaczył Sachs.

W ubiegłym roku PepsiCo została wyróżniona za inicjatywy w zakresie zarządzania wodą, otrzymując prestiżową „Stockholm Industry Award”. Nagroda ta jest przyznawana w uznaniu za wkład sektora biznesowego w zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi, usprawnienie wydajności produkcji oraz innowacyjne podejście do technologii wykorzystujących wodę.

Kroki podjęte przez firmę PepsiCo i jej fundację na rzecz powszechnego dostępu do czystej wody oraz oszczędzania zasobów wodnych w ramach działalności biznesowych firmy obejmują:

 

Również w Polsce PepsiCo skutecznie optymalizuje proces zarządzania zasobami wodnymi. Zakłady produkcyjne firmy w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, gdzie produkowane są przekąski, ograniczyły w 2012 roku wykorzystanie wody na kilogram gotowego produktu o 44% w porównaniu do 2006 roku. Natomiast zakłady w Michrowie i Żninie, wytwarzające napoje, zredukowały w 2012 roku zużycie wody na litr produkowanego napoju o 22% w porównaniu do 2008 roku. Ponadto fabryka w Grodzisku Mazowieckim dysponuje pionierskim systemem obierania w zamkniętym obiegu wody. Również w Polsce PepsiCo skutecznie optymalizuje proces zarządzania zasobami wodnymi. Zakłady produkcyjne firmy w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, gdzie produkowane są przekąski, ograniczyły w 2012 roku wykorzystanie wody na kilogram gotowego produktu o 44% w porównaniu do 2006 roku. Natomiast zakłady w Michrowie i Żninie, wytwarzające napoje, zredukowały w 2012 roku zużycie wody na litr produkowanego napoju o 22% w porównaniu do 2008 roku. Ponadto fabryka w Grodzisku Mazowieckim dysponuje pionierskim systemem obierania w zamkniętym obiegu wody. Również w Polsce PepsiCo skutecznie optymalizuje proces zarządzania zasobami wodnymi. Zakłady produkcyjne firmy w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, gdzie produkowane są przekąski, ograniczyły w 2012 roku wykorzystanie wody na kilogram gotowego produktu o 44% w porównaniu do 2006 roku. Natomiast zakłady w Michrowie i Żninie, wytwarzające napoje, zredukowały w 2012 roku zużycie wody na litr produkowanego napoju o 22% w porównaniu do 2008 roku. Ponadto fabryka w Grodzisku Mazowieckim dysponuje pionierskim systemem obierania w zamkniętym obiegu wody. Również w Polsce PepsiCo skutecznie optymalizuje proces zarządzania zasobami wodnymi. Zakłady produkcyjne firmy w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, gdzie produkowane są przekąski, ograniczyły w 2012 roku wykorzystanie wody na kilogram gotowego produktu o 44% w porównaniu do 2006 roku. Natomiast zakłady w Michrowie i Żninie, wytwarzające napoje, zredukowały w 2012 roku zużycie wody na litr produkowanego napoju o 22% w porównaniu do 2008 roku. Ponadto fabryka w Grodzisku Mazowieckim dysponuje pionierskim systemem obierania w zamkniętym obiegu wody. 

Tak znaczące zmniejszenie zużycia wody w procesie produkcji było możliwe dzięki wdrożeniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych oraz zaangażowaniu pracowników PepsiCo, którzy dostrzegają korzyści oszczędzania wody dla środowiska oraz działalności firmy.